Produksjon av cannabis – ny vekstnæring om vi bare vil!

by: OutOfTheBox Friday, February 29th, 2008

Det kommer stadig meldinger om cannabisfarmer. På kort tid er 12 cannabisfarmer avdekket. Om vi legaliserte marihuana, ville dette kunne bli en skikkelig vekstnæring.

Sakset fra Dagbladet:

Nedlagt skole i Kongsvinger var cannabisfarm

Den tolvte på Østlandet på kort tid.

Ut fra det jeg kan skjønne om dette er cannabisplanten usedvanlig robust. Den kan tydeligvis vokse både i kjellere og nedlagte skoler. Da vokser den sikkert godt andre steder også.

Og markedet er der, det er det liten tvil om. På oppdrag fra Dagsavisen utførte Visendi en undersøkelse i 2003 der de anslo at over én million nordmenn har forsøkt cannabis. Statens Institutt for Rusmiddelforskning bekreftet at dette stemmer overens med deres tall. Et konservativt estimat for omsetingspotensialet er 500 mill pr år. Uten at jeg har sett statistikk på det, mener jeg det er grunn til å anta at Norge er nettoimportør av cannabis-produkter. En slik svekkelse av handelsbalansen er ikke gunstig for kongeriket.

Dessuten er det vel mye som tyder på at bransjen trenger en opprydding. Litt konkurranse ville raskt bringe helt nye aktører på banen: Grossister, velrenommerte importører, apotek- og matvarekjeder – hvem vet?

Jeg er også opptatt av at vi bruker alt for mye penger på å subsidiere landbruket. Subsidiene bør reduseres. Og med et produkt med stort avkastningspotensiale bør det kunne være en realistisk målsetting. I tillegg ville en legalisering antakelig ha gunstige virkninger i forhold til å opprettholde bosettingen i distriktene (av ymse grunner).

Så fra mitt ståsted er standpunktet klart og entydig: Vi bør legalisere marihuana. Dette er en vekstnæring med stort potensiale. Hvem vet – dette kan jo til og med komme til å bli en stor eksportnæring om vi satser raskt, setter i verk stimuleringstiltak og bruker FoU for å skaffe oss varige konkurransefortrinn.

PS: Da jeg skrev dette innlegget hadde politiet avslørt 12 cannabisplantasjer. Nå i dag har tallet kommet opp i 40, og cannabisproduksjon må vel sies å være vel etablert som et nytt vekstområde. Tallet er sikkert langt, langt høyere enn også 40. Vi får vente å se!

Related Posts:

3 kommentarer to “Produksjon av cannabis – ny vekstnæring om vi bare vil!”

Cim skrev:

Helt klart! Legaliser som forsøksprosjekt – og bak det inn i MAT og TE!! Så slipper vi lettere unna sigarettene og lunge-greia og får med ikke-røykere også! Dessuten kan jo jo rusen på fodøyd cannabis gi n adskillig annerledes og ennå mer økonomisk hyggelig opplevelse av rusmidlet. Latterkramper for eksempel…:)

Foredlingspotensialet er rett og slett enormt. Her er det tusen på tusen med sider om bruksområder, – og for å ta det enkleste og mest avsetnigsmessig fordelaktige ; kompost! Det har seg slik at avligene når de lar råtne og dette gjøres i de fire årlige høstesesongene- (kanskje erstatting av kunstgjødsel kasnkje?) har en svært god effekt på jordsmonn til dyrking av grønnsaker!
Det snedigste som skjer nå, er at staten umiddelbart overtar ÅPENT i demokratiet retningslinjene og avstemningen på legalisering.
(vi er jo tross alt konsumentene, hva?)
Med dagens medieoppmerksomhet ville dette være gjort på no-time. Bivirkniner (i forhold til alkoholen?), overdose/direkte forgiftning/ dødsfall (forøvrug umulig – kun kaste-opp helvete i timesvis om riktig uheldig) og selvsagt det psykomotoriske merker jo bruken. Men det er ikke værre enn alkohol om man har kontroll på doseringen. Nettopp som med brennevin. DEt skal nytes med forsiktighet og respekt..

Comment made on February 25th, 2008 at 1:51 am
Cim skrev:

Konkret forslag?

Gateverdi på 150 millioner kroner sies det.. ikke noe om brukerdoser eller kvantumrabatt. Anyway – her kan disse 150millionene gå direkte til forskning på nettopp implementering av et slikt prosjekt – la oss ta frem målebåndene!
Kan dette kombineres mer raffinert? Ved å spare inn på dyre medisinske avtaler til lokale legekontorer? Et veksthus i enhver bygd sikrer smertestillende til alle sine.. Hvor mange millioner kan man frigjøre i kommunene?

Comment made on February 25th, 2008 at 2:41 am
Maria Eliassen: Røyker marihuana naken på TV2 - dekker musa såvidt | zett utenfra skrev:

[...] eller hva det er jeg. Men hun stiller jo opp å få frigitt cannabis. Jeg har tidligere skrevet at vi kanskje burde frigi den, men mest før [...]

Comment made on March 15th, 2008 at 7:39 pm
 

Skriv kommentar!