Guttegjeng og tafsing

by: OutOfTheBox Tuesday, May 13th, 2008

Flere kvinner har i det siste blitt antastet på en temmelig grov måte i og rundt en park i Oslo av en guttegjeng. En 24-år gammel kvinnelig student sier at “Det var guttehender overalt på kroppen min”. Det viser seg at flere har hatt tilsvarende opplevelser. Mariann, ei tøff jente på 24 som valgte å stå frem med dette, sier at “De dro opp kjolen og tok meg i skrittet.”

I tillegg til klåingen og tafsingen, har guttengjengen som har stått for dette også vært relativt brutal, og dro bl.a. studinen ned på bakken. Flere av kvinnene har fått blåmerker og skader, i tillegg til problemene forbundet med at de har blitt antastet.

Dette er alvorlige saker. Vi kan ikke ha en situasjon der unge kvinner eller jenter blir antastet på en slik måte. De som gjør dette, har holdninger og kvinnesyn som hører hjemme i en annen tidsalder enn vår eller i andre land enn vårt.

En av mine bloggerkollegaer leverer et merkelig, litt usammenhengende forsvar for de unge guttene som sto for dette:

“Alle tullingreaksjonene fra folk som mener løsningen på at gutter på 11-13 år etter sigende går over streken en vårkveld i Oslo vil være å utvise dem fra landet vårt. Trenger jeg egentlig å si mer? Dette er våre barn. Oppvokst i Norge. Påvirket av Norge. Og så skal de landsforvises fordi de tilfeldigvis ikke bare gikk over streken og tafset på en dame, men jammen var de ikke mørke i hudfargen også? Er det sånn?”


For det første minimaliserer hun volden: Det er ikke en vårkveld – det er rundt 10 kvinner! For det andre later hun delvis som det ikke er sant ved å si “etter sigende” – men det er sant, det skjedde og det er for jævlig for dem det skjedde med!


For det tredje er det ikke “barn” – det er en guttegjeng. Og slike gjenger må lære at selv om de er mange og selv om de sammen er sterkere enn ei ung jente så kan de ikke gjøre det de vil. For det fjerde var det som sagt ikke “tilfeldigvis” og “tafset på en dame”, men faktisk minst 10 damer. Og 10 damer som antastes og blir tafset på er neppe “tilfeldigvis”.

Det å besserwissersk og snillistisk å skulle minimalisere, bortforklare eller gjøre det umulig å diskutere slikt ved å pakke inn snillisme i anti-rasistisk vås og sinne, slik min blogger-kollega gjør, hjelper ingen.

Det bør reageres på dette. Og det bør reageres strengt og på en måte som er synlig og sender klare signaler om at dette, det tolererer vi ikke. Uansett om det er på en “vårkveld” eller ikke!

Fnys!

PS: I dag bringer Dagbladet en kommentar til denne hendelsen fra sosiolog Hannah Helseth. Dette er i hovedsak en grei kommentar, som påpeker at tafsing og uønsket seksuell oppmerksomhet forkommer hyppigere enn vi liker å tro. Det er ganske sikkert nyttig å påpeke dette.

I denne saken dreier det seg imidlertid om to ting – tafsing og gjengatferd. Det som er spesielt med akkurat denne saken er at det er en guttegjeng, og at de har forgrepet seg på ukjente kvinner langt eldre enn dem selv i et “offentlig rom” gjentatte ganger. Som sosiologisk fenomen er gjengmentalitet, gjengatferd og gjengdannelse et potensielt alvorlig sosialt problem i seg selv. Denne dimensjonen gjør hendelsene til noe langt mer alvorlig enn uønsket seksuell oppmerksomhet fra en tenåringsgutt i et klasserom på en norsk skole, som synes å være Helseths referanseramme.

Og i denne saken mener jeg faktisk gjengaspektet er det viktigste. Derfor synes jeg Helseth og kommentaren i Dagbladet ligger svært på siden i forhold til det som er problemet her.

Se forøvrig artikkelen Jentegjenger må knekkes.

PS: Det er nå avholdt et forsoningsmøte mellom guttene og ofrene hos politiet i Oslo. Du kan lese om dette møtet i Dagbladet.

Related Posts:

33 kommentarer to “Guttegjeng og tafsing”

Carl M skrev:

Jeg har ingen tro på at dette har funnet sted. 2 små norske nassejenter som vil ha litt publisitet, og hva er da enklere enn å vise til den “sorte fare”, eller schwart gefaar som de sa det i apartheid Sør Afrika. Er det noen som har hørt om beviser?

Comment made on May 13th, 2008 at 12:11 pm
NORSK skrev:

FÅ DE TIL HELVETE UT AV LANDET

Comment made on May 13th, 2008 at 12:22 pm
Maxsvar skrev:

Hva skal vi si til det vi nå ser utspille seg i OSlo,er de forferdelige rasistene Nordmenn eller Somaliere?

Venstrefolk og andre elsker å fortelle oss for noen forferdelige mennesker det er som bor i Norge, men når negrer slakter negrer i samme landet på Afrikas kontinent, da er disse venstrevridde her i Norge musestille. De tør ikke engang å kalle en spade for en spade.
Men vi ser slaktingen av mennesker som t.o.m er av samme rase, samme hudfarge, snakker samme språk, bor i samme by og jobber på samme arbeidssted. Nå oppfører de seg som ville dyr, men venstresiden i Norge er så stille så stille så stille. Hvor er de nå??? Det er grusomt at Afrikanske land på nytt og på nytt utsettes for masakre. I tilleggg til Aids og sultkatastrofer. Afrika står på stedet hvil når det gjelder menneskerettigheter som hindrer politisk og sosial fremgang.

En av problemstillingen blir forsatt om bistandspenger fra Norge og andre giverlandene ikke vil få noe positiv effekt for fredsprossen eller for folket når 100 millioner av kroner av bistandsmidler havner i lommene til korrupte stammeledere.
Bistandspenger og korrupsjon har også stanset all form for videreutvikling og egenproduksjon. Norsk bistandstøtte har eller ikke ført til positive politiske resultater i Midtøsten eller andre deler av verden. Dette er pengestøtten til LTTE -geriljaen på Sri Lanka, og til styremaktene i Palestina , Uganda, Somalia og Kenya eksempler på.

————————————— —————————————

Her er et utdrag fra pressemeldinger de siste ukene. Det er ikke bare bistandshjelp som er problemet.. Stammekriger og korrupsjon hindrer Afrika i å videreutvikle seg…der hevndrap, voldtekt og misshandling rammer kvinner og barn.Om somaliere kommer til Norge er problemet løst, og om vi er musestille og ikke kommer med kritikk vil problemene løse seg??

Kongo:

Om lag 100.000 mennesker har flyktet bare den siste måneden fra voldtekter, drap og kamper øst i Kongo. Hjelpearbeidere frykter blodbad i området dersom opprørerne og regjeringen ikke blir enige. – Situasjonen er desperat. Hele landsbyer flykter fra krigshandlingene, forteller generalsekretær Tomas Archer i Flyktninghjelpen på telefon fra byen Bukavu øst i Den demokratiske republikken Kongo.En tredel av befolkningen i provinsen Nord-Kivu er på flukt. En halv million mennesker har flyktet i år, 100.000 av dem den siste måneden.

. Nigeria :

- Voldtekter av mindreårige jenter er blitt utbredt. Det er alarmerende, sier visepolitisjef Suleiman AbbaSuleiman Abba i Kano, den viktigste handelsbyen nord i Nigeria.Gjerningsmennene er som regel mellom 45 og 70 år gamle, mens ofrene i hovedsak er jenter mellom tre og elleve år, sier Abba. I flere av tilfellene er det snakk om gjengvoldtekter.

Ifølge Abba tror mange voldtektsforbrytere at rituelle barnevoldtekter vil gi dem rask rikdom. Andre tror at voldtekter av mindreårige jomfruer kan kurere sykdommer som hiv og aids.

- Folk voldtar småjenter fordi kultledere forteller dem at det er en forutsetning for å bli rik. Dette skjer daglig, sier Abba.

Sudan:

Fredsavtalen i Darfur stopper ikke voldtektene og drapene.Onsdag kom Johansen til Darfur for å forsøke å overtale to opprørsgrupper til å undertegne fredsavtalen som de andre opprørsgruppene har signert.- Sikkerhetssituasjonen er veldig alvorlig. Voldtektene, overgrepene og plyndringene fortsetter, sier Raymond Johansen til TV 2 Nettavisen fra Nyalla i Sør-Darfur.Utbrytene fra den største geriljagruppen, SLA, har nektet å undertegne fredsavtalen som ble forhandlet fram i mai. Det samme gjelder militsen JEM (Justice and Equality )

Kenya:

Antall voldtekter av kvinner har steget dramatisk i forbindelse med uroen etter presidentvalget i Kenya, opplyser lederen for et kvinnehospital i hovedstaden Nairobi.Særlig har tallet på gjengvoldtekter økt, sa direktøren for Nairobi Womens Hospital, Sam Thenya, onsdag. Det siste døgnet har 19 voldtatte kvinner kommet til sykehuset.- Flere av dem har fortalt at de er blitt gjengvoldtatt foran familiene sine. Og alle de kvinnene som kommer til oss nå, sier at det er veldig mange andre der ute som ikke greier å komme seg hit, sier Thenya.Også FNs hovedkvarter i Nairobi uttrykker bekymring over at rasende gjenger begår seksuelle overgrep.- Det er kommet bekymringsfulle meldinger om seksuelle overgrep mot sårbare grupper, sier organisasjonen i en uttalelse.Hittil er flere tusen mennesker drept i den omfattende konflikter etter valget i Kenya.

Comment made on May 13th, 2008 at 12:25 pm
Eva1000 skrev:

Når jeg var tenåring gjorde etnisk norske gutter dette mot meg. Optil flere ganger. De voksne blåste det bort som guttestreker og sa “Det er bare fordi de liker deg” og ” gutter er gutter” – og så lo de det bort. Kommentarene til politivakta tyder på samme holdning. Noen som har tenkt på at unge gutter her i Norge kanskje får mangelfull oppdragelse mtp respekt for det annet kjønns sin kropp uavhengig av etnisitet? Kanskje man nå bør la jenters rett til å bestemme over hvem de vil bli klådd på være like viktig som tenåringsgutters behov for å tafse på jenter?

Comment made on May 13th, 2008 at 3:44 pm
Multippel skrev:

Jeg syns ikke at din blogger kollega er så forvirret. Bare les reaksjonene som frigjøres. 11 til 13 år er barn! Det kan ikke diskuteres!

Selvsagt har de gjort noe galt. Selvsagt skal dette reageres skarpt på. Men her sitter det faktisk folk og begynner å tenke på krigene i Afrika i samme åndedrag som et en guttegjeng går slik over streken.

Det er i slike tilfeller jeg priser meg lykkelig over at vi lever i en rettsstat.

Politiet har da ikke trukket på skuldrene av dette. Må jeg minne på at vi har en kriminell lavalder her i landet?

Om det er nødvendig så bør barnevernet kobles inn med foreldre støtte eller andre tiltak. Dette vet vi lite om.

Unger i den alderen kan lett la seg lede. De er ikke fullt utviklet selvsagt. Derfor kan det være at for noen av dem holder det med en alvorsprat hos politiet. Mens for andre kanskje trengs noe helt annet. Dette vet vi lite om.

Hadde dette vært voksne menn som gjorde dette så ville de blitt straffeforfulgt. Sånn er systemet og jeg er glad vi har en retts stat.

Comment made on May 13th, 2008 at 4:16 pm
Lin skrev:

Kjære bloggkollega

1) Jeg forsvarer ikke overgrep. Jeg er kritisk til noen av reaksjonene.

2) Stråmannsargumentasjon er en velkjent, men lite konstruktiv måte å debattere på.

3) Du omtaler en som gjennom flere blogginnlegg har vist en helt annen holdning enn det du prøver å fremstille meg for å ha. Jeg er selv en som har vært utsatt for noen av de tingene du mener jeg bagatelliserer. Noe som også gjør ting som er nevnt i punkt 5 tøft å lese.

4) Jeg tar kritikk på at innlegget kunne være usammenhengende. De to – 2 – avsnittene der jeg understreket at jeg mener guttenes handlinger er uakseptable er derfor nå også fremhevet med bold.

5) Jeg har nå fått høre at jeg bør gruppevoldtas, barna mine bør hentes av barnevernet osv. Som reaksjon på et innlegg der jeg var kritisk til en avisfremstilling og lynsjestemning. Jeg vet ikke om hvorvidt dette handler om din oppfordring om å “reagere strengt”, som du i kjent stil sannsynligvis pinger både hit og dit, men du er definitivt med på å fyre opp. Jeg har tatt selvkritikk på at innlegget muligens virket uklart (og derfor også fremhevet deler av teksten). Kan du ta selvkritikk på at du delsiterer meg, tillegger meg meninger og så oppfordrer folk til å “reagere strengt”?

Ja, siden du omtaler meg som en “kollega” hadde det jo vært greit med litt redelighet her.

Comment made on May 13th, 2008 at 6:27 pm
Kjære bloggkollega skrev:

[...] postes rett og slett i tilfelle min kommentar borte på en annen blogg blir endret eller [...]

Comment made on May 13th, 2008 at 6:36 pm
Lill skrev:

Her må jeg si meg enig med Lin. Det er ikke akseptabelt det disse guttene har gjort, men å skape en lynsjestemning på grunn av dem er i overkant. Hadde guttene vært norske, ville det nok ikke blitt en stor overskrift i avisen, det er det ene, det andre er at man nok ville ha tatt det hele med hvertfall litt større ro.

Jeg har vært ung, jeg har sett hva unge (norske) gutter gjør, og det er ikke alltid særlig pent.

Og dette er da ikke å unnskylde guttene? De skal følges opp, kanskje endog straffes, de som alle andre, men de skal ikke hates fordi de er somaliere. Det er jo det som skjer.

Comment made on May 13th, 2008 at 7:38 pm
norskg skrev:

kast ut alt søppel av utlendinger og dritt, kommer bare å utnytter velferdstaten, til slutt er det tomt for penger og alt går i dass pga niggere og annet søppel som flyter inn i norge

Comment made on May 13th, 2008 at 7:48 pm
siv /frkfoto skrev:

Enig med det du sier! Denne saken er altfor alvorlig til å bortforklares på den måten! Spiller null rolle om de er hvite eller svarte, men hun har jo bortforklart selve handlingen også.

Comment made on May 13th, 2008 at 10:49 pm
admin skrev:

Kjære kollega Lin!

Først av alt: Jeg redigerer ikke folks innlegg, og jeg sensurerer ikke. Om du leser litt, vil du finne at jeg er en sterk tilhenger av ytringsfrihet og at jeg liker diskusjon.

Så til punktene dine. Om du leser hva jeg skriver, så sier jeg faktisk ikke at du forsvarer overgrepene. For deg gjør du faktisk ikke. Det jeg sier er at du minimaliserer dem. Og det mener jeg du gjør.

Når det gjelder bruk av stråmann, så må jeg vel si at tja, kanskje og delvis. Jeg bruker litt din argumentasjon for å fremme et alternativt synspunkt. Men jeg har faktisk ikke ment å gjøre det på noen uredelig, ekkel eller rammende måte. At du er sensitiv på dette kan jeg skjønne, gitt det du skriver, men jeg mener faktisk at ordbruken min er varsom.

Ellers vil jeg vel også si at jeg ikke, som jeg håper du legger merke til, diskuterer etniske sider ved dette. Det er fordi jeg faktisk mener reaksjonene på dette bør være streng helt uavhengig av slike forhold. Det finnes områder ute i verden – England, USA, andre steder – der guttegjenger har forårsaket enorme problemer fordi de ikke har blitt stoppet. Gjengproblemet er potensielt et ganske skummelt (urbant) problem.

Når det gjelder punkt tre så må jeg bare beklage, jeg kjente faktiske ikke til bloggen din og er ikke i stand til å vurdere hva du har skrevet tidligere.

Punkt fire trenger jeg vel ikke kommentere, ut over å si at jeg antar de fleste som skriver opplever at graden av sammenheng og konsistens varierer. Jeg også, så klart.

Jeg er lei for reaksjonene du har fått. Jeg kan ikke mene at reaksjonene skyldes meg og kan ikke ta den antydningen som synes å ligge i dette innover meg. Ytterligere mener jeg overhodet ikke å skape noen “lynchestemning”. Reagere strengt i min ordbruk er vel mer å ta problemet på alvor, få guttene (barna, faktisk) dette gjelder til å forstå at slik atferd ikke er akseptabel og at den fører til reaksjoner, bruke tid og ressurser på å følge med på hva de gjør, etc.

Og – jeg er selvsagt enig i at jeg delsiterer deg. Stort sett har jeg vel likevel kommentert deg rimelig greit ut fra både det som sto i avsnittet jeg sitert og i innlegget forøvrig – om du ser på hva jeg skrev og ikke skrev (se ovenfor). At du beskylder meg for å være uredelig er jeg imidlertid lei for. Jeg forsøkte å være rimelig nøktern, ta problemet på alvor, ikke være rasistisk (jeg er anti-rasist), men samtidig si at anti-rasisme ikke måtte bli en sovepute for ikke å gi støtte til og anerkjennelse for ofrene i denne saken eller ta gjengproblemet på alvor. Jeg mente jeg skrev edruelelig i forhold til det.

Forøvrig – takk for innlegget! Du skriver bra og poengert og tenker godt. Jeg håper du kommer tilbake hit og diskuterer og kommenterer en gang i mellom!

Comment made on May 13th, 2008 at 11:10 pm
Lin skrev:

Ok. Da har vi nok misforstått hverandre begge veier.
Tusen takk for oppklaringen. Det står det respekt av. :)

Comment made on May 14th, 2008 at 12:46 am
Lin skrev:

Jeg er forøvrig veldig enig med deg i at man må ta problemet på alvor og følge opp disse guttene. Samt at man må se på hvilke forhold rundt som kan endres.

Nå har jo jeg et nært familiemedlem som jobber ved en skole der 90% av elevene har minoritetsbakgrunn, så jeg vet at dette ikke er helt uten utfordringer og at det er mye å ta tak i. Blant annet slik som du nevner. Og jeg vet også at det er fortvilende dårlig oppfølging noen ganger i forhold til barn som virkelig trenger hjelp. Når barn som har bakgrunn som barnesoldat må stå på venteliste i månedsvis for å få hjelp er det rett og slett for ille. Du kan jo tenke deg hvilke konfliktløsningsstrategier disse barna kan ha innprentet da. Og konflikter havner jo barn i rett som det er, både i skolegården og på lekeplassen.

Bak slike hendelser er det nok (og nå synser jeg) flere eksempler på barn der skolen, foreldre og andre har kjempet nesten forgjeves med å få hjelpeinstanser på banen. Istedet hangler og går det frem til man ser nyhetssaker som dette. Noen steder her i landet er det også PP-tjenester (Pedagogisk-psykologisk rådgivning) som rett og slett sier at de ikke kan ta inn flere barn fordi de ikke har ressurser til det.

Barne- og ungdomspsykiatrien trenger også et realt løft.

Jeg håper at det i denne saken i det minste fører til at barnevern og andre kommer på banen om det er det som skal til for å få disse guttene på rett kjøl igjen.

Det jeg derimot ikke tror hjelper noen som helst er hat og stygge meldinger fra voksne folk som burde vite bedre, om hva man mener disse guttene fortjener. Faktisk tror jeg at det kan virke mot sin hensikt.

Comment made on May 14th, 2008 at 1:10 am
Nils J skrev:

Det er på tide med borgervern i Oslo, Politiet har bevist gang på gang at de ikke er til å stole på. Det gjelder ikke bare i denne saken, det gjelder i alle grove saker. På tide å ta sakene i egne hender folkens, jeg lover dere at det er bedre å gjøre det nå enn senere når politikerne og politiet har latt det gå alt for langt!

Ja til vold mot voldsmenn!

Comment made on May 14th, 2008 at 2:19 am
Lin skrev:

Nils J: Juling til folket, med andre ord? ;)

Ja, for de som utøver vold mot voldsmenn blir jo voldsmenn selv, gjør de ikke? Og så må man finne noen som kan banke dem igjen, og dermed har vi enda flere voldsmenn. Ja, det var jammen lurt, gitt.

Comment made on May 14th, 2008 at 2:36 am
julfstad skrev:

enten det er norsk eller somaliere, så er dette kimen til å forandre noen til voldtektsforbrytere senere om de ikke anmeldes fordi de verken läres eller straffes ikke. om ikke noen reagerer vil de gå lengre! uansett ödelegger de gjengene tryggheten og kan gi varige psykiske utrygghet.

Comment made on May 14th, 2008 at 2:48 am
Lin skrev:

Siv/frkfoto:
Det der er bullshit. Eventuelt sliter du med å få med deg innholdet i poster du kommenterer. For du var da vitterlig inne og leste/kommenterte posten min, der jeg bl.a. skrev:

“Ja, de har oppført seg dårlig. Man går rett og slett ikke bare bort og tafser på en fremmed dame uansett hvor mye pubertetshormoner raser i kroppen og kompiser heier. Man gjør virkelig ikke det.”

“Nei, jeg kaller ikke handlingene verken guttestreker eller noe annet uskyldig. Man antaster ikke folk på gaten.”

Du skrev forøvrig også selv noe om hva du mente var forklaringen på det som skjedde. Ja, eller bortforklaring, da. Dersom vi skal bruke dine ord.

Jeg skrev om noen faktaopplysninger. Ikke for å forklare, bortforklare eller hva har du. Faktisk var det mer relatert til måten en del reagerer på nå enn handlingen de står bak.

Ja, jeg er altså så utrolig teit at jeg synes det er relevant å minne om at målet for utsagn som at man skal “knuse trynene” og “kast dem ut av landet” er barn i alderen 11-13 år.

Det handler ikke om hva de gjorde. Det handler om hva enkelte tillater seg å gjøre mot dem nå.

Ja, jeg er visst også så skrekkelig at jeg synes det er guffent når godt voksne menn og kvinner presterer å lire av seg så mye dritt om 11-åringer. Mener du virkelig at voksne folk ikke har et ansvar for å oppføre seg som… tja, voksne folk? Selv når det gjelder barn som har gjort ting man ikke aksepterer?

Kan man minne om at vi snakker om unger her?

Såvidt meg bekjent er det vel nettopp denne norske kulturen der man ikke slår eller truer barn mange påstår at de beskytter når de truer med å eh.. slå barn?

Snakk om selvmotsigende.

Comment made on May 14th, 2008 at 3:20 am
Lin skrev:

julfstad: Enig. Jeg leser nå at det skal settes i gang samarbeid med politi, barnevern og foreldrene i forhold til disse guttene.

Ellers vil jeg igjen dra frem kjepphesten min, nemlig at det er altfor dårlig med ressurser i både barnevern og barne- og ungdomspsykiatrien. Det er for ille når f.eks. skoler må se på at elever sklir mer og mer ut, mens de blir nedprioritert av hjelpeinstanser fordi det ikke er ille nok enda og det er så mange som er i mer akutt krise.

Comment made on May 14th, 2008 at 3:29 am
Somalern skrev:

helvete heller a hvorfor er de somalere bare fordi de har gjort noe galt?+ hadde en av de guttene blitt kjøpt av liverpool elr manchester united så hadde ikke dagbladet eller de andre avisene vært så fram på md Somaler mn en norsk gutt kjøpt av bla bla. Så lenge vi rastiske redaktører i de store norske avisene så kommer det bare til å blistore spriker og rasehat mellom det store norske mangfoldet vi har idag..

Comment made on May 14th, 2008 at 5:30 am
Somalern skrev:

ja de gjorde noe galt..ja de burde bli følgt opp av politi,barnevern osv..mn hva hjepler det ofrene eller det så allredde dårlig ryktete somaliske miljøet..hva md å komme på de mange somaliske fotballcupene vi aranger for ungdom elr snakke med noen somalere som har gjort dt bra i norge slutt å vær så negative hele fuckings tiden og dessuten dere som sier norge for nordmenn my ass norge er et sameland og så lenge dere ikke er samer shuut the fuck up dere er like mye utlending som mg bare at dere kom litt før..mn bedre sent enn aldri sier jg im heree an iaint going nowhere

Comment made on May 14th, 2008 at 5:36 am
GloGlo skrev:

hei, jeg er innvandrer selv og kommer fra Congo. jeg ville heller ikke tålere at en gjeng fjortiser kom og gjorde som de guttene gjorde….
det er helt uakseptabel…!!!
men dette har ingenting med kultur i Somalia å gjøre… og vær så snill…. prøv å ikke generalisere alle…. ikke alle somalier oppføre seg slikt…. akkurat som å si at: “siden nasisten Hitler var hvit, så er også alle hvite nasister” det blir bare feil…!! hvorfor sier vi bare ikke “en gjeng 14åringer”? må vi ha med nasjonalitet og etnisk gruppe? for det skaper bare konflikt

Comment made on May 14th, 2008 at 5:41 am
GloGlo skrev:

det finnes flere “bad guys” der ute som er Norske enn de med innvandrere bakgrunn…. det er bare at når det innvandrere blir det blåst opp…. akkurat som dette!!! det ville ikke ha fått sååå jævlig mange oppmerksomhet hvis de ungen var NORSKE…
ja.. greit vi er innvandre og er søppel og alt det drittet dere kaller oss… so what? what u gonna do? shit..

Comment made on May 14th, 2008 at 5:47 am
tre skrev:

Hvorfor er du rasistisk mot nordmenn GloGlo? Det er ikke pent av deg og da kan du heller ikke klage om du selv blir utsatt for rasisme og generalisering.

Comment made on May 14th, 2008 at 7:18 am
tre skrev:

somalern: Hva slags syn har du selv på kvinner da? Synes du det er greit at somaliske kvinner går på byen eller er det bare menn som skal få lov til det? Kan kvinner kle seg lettkledd en sommerdag eller er det bare menn som har lov til det? Kan somaliske kvinner ha kjæreste eller er det bare menn som kan ha det? Tenk over hvilke holdninger du selv eller de du kjenner har til slike ting før du kaster stein på andre.

Comment made on May 14th, 2008 at 7:22 am
Nordmann i utlandet skrev:

Det er vel på tide at den norske befolkningen får opp øynene for hvor galt gjengadferd egentlig er. Se bare på USA og south LA der det er den svarte mann som regjerer (herjer).
Kanskje på tide å sende tilbake lovbryter til det landet de kom fra når de ikke klarer å respektere lovverket i Norge
Det er vel ikke helt ukjent at enkelte kulturer ikke respekterer menneskeliv, kvinner og barn slik vi nordmenn er oppvokst med – denne holdningen kan ikke forandres da det er medfødt og har vært implementert i hundrevis av år i disse land.
Og tilslutt: Det er en fryktelig opplevelse å gå nedover Karl Johans gate i disse dager – det er jo stort sett bare mørkhuded og “nigger horer” som operer der.

Comment made on May 14th, 2008 at 8:43 am
Tone skrev:

Min datter på 12 år går på en skole med 40% tospråklige elever. Hun er den eneste blonde etnisk norske jenta i kalssen og opplever rasisme daglig både fra etnisk norske og fremmedkulturelle gutter. Hun blir kalt blonde hore, mindre intelligent (hun er blant de beste i klassen) jævla hviting og andre skjellsord. Det vi trenger er å endre holding til alle gutter – både norske og utenlandske! Hvor kommer foreldrene inn her? Jeg har tatt det opp med både foreldre og skole etter en kveld med en veldig ille hets på msn. Foreldrene til guttene det gjaldt ble oppriktig sjokkert over at deres sønn hadde gjort noe slikt. De har ikke oversikt over hvilken språkbruk eller hvilken mangel på respekt for jenter som er blant unge i dag. Lærne reagerte også kraftig og det har blitt tatt svært alvorlig ved skolen. Så få rvi se da -om tiltak virkelig hjelper…

Comment made on May 14th, 2008 at 1:51 pm
Christian skrev:

Siden politiet og myndighetene ikke vil beskytte oss og derved oppfordrer til slike overgrep mot Norske jenter må vi vanlige borgere gå inn å opprette borgervern avdelinger. Det kan ikke gå ann at vi i et demokrati der vi stort sett alle er enig om at muslime må ut av landet skal måtte se på at disse skal forgripe seg på våre jenter og på vår ytrigsfrihet. Nok er nok.

Jeg ser også kommentaren til Tone der hun viser til at unge norske gutter har blitt besmittet med samme disrespekt for kvinner av disse muslimske lømlene og det viser klart at vi må handle nå før det er for sent og våre barn har blitt til muslimer hele gjengen. Barn flest vil alltid underordne seg den sterkeste, det skaper trygghet og om muslimene får ture på slik uhindret og ustraffet slik de gjør idag vil barna våre bli som dem.

Comment made on May 14th, 2008 at 2:32 pm
Platonix skrev:

Hoi!

Maken til tulleforklaringer har vi sjelden sett og sosiologen som uttaler seg har ikke peiling verken på kausalitet, vitenskapsteori eller konsekvenserav sine uttalelser.

Se her: dersom denne oppførselen er kulturelt begintet, er guttene skyldfrie av den enkle grunn at de selv ikke har valgt å å bli sosialisert inn i en kultur som, om ikke oppfordrer til, så muliggjør denne type atferd. Da vil det være de som praktiserer kulturen som har “ansvaret” og da er vi igjen over i en uendelig rekke årsaker, for, hvem var den første som satte igang en kultur som tillater slik atferd? Kultur er ingen forklaring.

2. Når det gjelder påstanden om mangel på gutteidealer er dette også bare tøv, rent vitenskapelig; dersom guttene antaster norske kvinner fordi guttene mangler idealer er guttene også skyldfrie av den enkle grunn at de selv ikke har har ansvaret for å stille opp egne idealer. Det er de som skulle stilt opp idealene som har ansvaret, men som har sviktet. Dette er klassisk årsak-virkning, og dersom man sier at gutta handler slik og slik, og nevner en eller annen utenforliggende forklaring, er problemet forklart og gutta skyldfrie.

3. Vår egen forklaring, som både ivaretar kausalitetsprinsippet og som samtidig kan forklare fenomenet uten å kulturrelativisere og bortforklare problemet, er ganske enkelt at disse guttas hjerner ikke fungerer hva angår det moralske filter. De vet antakelig at hva de gjør er galt, og dersom de ikke vet det, har de selv ansvaret for å vite det eller har foreldrene det?

Dersom denne type handlinger forklares med tilstander i hjernen (bevisstheten sensurerer uønskede impulser og innfall) har man likevel problemet med å forklare hvorfor denne type tilstander oppstår.

Sosiologer har ikke peiling verken på statistikk (spesielt ikke feministiskorienterte sosiologer) eller matematikk (vi bemerker sosiologens utsagn om “høyst sannsynlig) slik at det ikke er mulig å regne noen sannsynlighet for dette. Johan Galtung og Jon Elster er unntakene med matematikkbakgrunn.

Så, det er prinsipielt umulig å forklare hvorfor slike handlinger foregår samtidig som gutta går skyldfrie dersom forklaringen på atferden tilskrives utenforliggende forhold gutta selv ikke rår over, f.eks den gjeldende kultur, oppdragelse osv.

Vennlig hilsen

Platonix

Comment made on May 14th, 2008 at 2:39 pm
GloGlo skrev:

til TRE!!
jeg er ikke rasist, jeg har norsk kjæreste. ETNISK!!
jeg ville få frem et poeng som du misforsto.

å si for eksempel at alle muslimer, somalier eller bare innvandrere er de som begår mest kriminalitet er feil. det er ikke alle innvandrere som er sånn.
det ville ha vært som å si: “siden Hitler var hvit og nasist, så er også alle hvite nasister”. det er ikke bra… det er tull! akkurat som å si at alle innvandrer er kriminelle osv

Comment made on May 14th, 2008 at 5:11 pm
tre skrev:

Du kan jo fint være rasist selvom du har norsk kjæreste. Det finnes da folk som ser på hvite som søppel og mindreverdige mennesker og horer, og samtidig har norsk kjæreste.

Poenget mitt er at du tror hudfarge er det samme som kultur. Idi Amin var verre enn Hitler og han var svart, betyr det at alle svarte er monstre? Nei. Men det er ikke hudfarge vi diskuterer, det er det du som er opptatt av.

Ingen har heller sagt at alle innvandrere er kriminelle eller at bare de begår kriminalitet. Men når de er så kraftig overrepresentert så har de et forklaringsproblem. Det finnes alltid unntak, men for spesielt somaliere så er det utrolig mye problemer i forhold til andre grupper. Det kan ikke bortforklares med at “ikke alle er sånn”. De må gå i seg selv, for det er alle de kriminelle elementene blant somaliere og holdningene til så mange somaliere som gir somaliere et dårlig rykte. Det er ikke budbringeren. Dersom somaliere fortsetter å bortforklare og angripe media i stedet for å ta et oppgjør i miljøet og angripe kriminaliteten og holdningene, så vil somaliere bli mer og mer uglesett i samfunnet, både av nordmenn og av andre innvandrergrupper, og spesielt de innvandrergruppene som er godt integrert blir forbannet.

Comment made on May 14th, 2008 at 9:32 pm
Lin skrev:

Hei igjen.

Jeg ville bare kommentere dette som du skrev om at jeg skrev “etter sigende”.

Du skrev:
“For det andre later hun delvis som det ikke er sant ved å si “etter sigende” – men det er sant, det skjedde og det er for jævlig for dem det skjedde med!”

—————————–
Jeg mener at man bør være forsiktig med å konkludere kun på bakgrunn av medias fremstilling. Nå kan man sikkert i ettertid hevde at de påfølgende artiklene i denne saken bekrefter den første. Men de kom også etter at mitt innlegg var skrevet.

Men jeg vil spørre deg om en ting:
Hvorfor tror du f.eks. nyhetssendinger og andre bruker ordet “antatt gjerningsmann” og lignende? Handler det om at man påstår at noe ikke er sant eller kan det handle om at man omtaler en enda ikke oppklart sak og derfor tar forbehold om dette? At man tar høyde for en mulighet for at saken inneholder flere momenter enn det som fremkommer i første omgang?

Da jeg skrev innlegget var det 1 artikkel om saken. Det var også et politi som sa at de ikke hadde vurdert saken ferdig og at de jobbet med den.

Akkurat den tolkningen av hva jeg mente med ordene “etter sigende” som du kommer med, får du nesten ta på egen kappe. Det må være lov å ta forbehold om at det man uttaler seg om er en sak som ikke er ferdig kartlagt og fremstilt fra kun en parts forklaring uten at man dermed skal anklages for å ha sagt noe om sannhetsgehalten i det. “Etter sigende”, “antatt gjerningsmann” osv. handler ikke om å så tvil eller kalle noen for løgnere. Det handler om å være klar over at man ikke har full kjennskap til saken og at ens meninger forutsetter at de påståtte forhold også er de faktiske forhold.

Akkurat på samme måte forholdt jeg meg også til ambulansesaken, da mange var raske med å kalle det rasisme. Den konklusjonen var også prematur på det tidspunktet og da var det nok de som mente at jeg ikke tok rasisme på alvor siden jeg ikke ville være med på å konkludere kun på bakgrunn av tabloid-journalistikk. Så den kan nok slå begge veier alt ettersom hvilken sak det gjelder. For meg handler det ikke om verken rasisme eller antasting og hva jeg mener om det. Det handler om min motvilje mot å konkludere før man bør.

Jeg synes i grunnen det er verre og kanskje også litt naivt å ikke ta et slikt forbehold. I alle fall når kildene i første omgang er VG og Dagbladet. De spiller på noen strenger som utløser en reaksjon (og økte salgstall), og folk hiver seg ukritisk på hylekoret som oppstår. Enten det gjelder nyhetsoppslag om barnevernet, vold eller andre ting.

Jeg personlig anser ikke tabloidpressen som en 100% pålitelig kilde. Jeg diskuterer gjerne temaene de tar opp, men jeg tar altså forbehold om at den informasjonen jeg har fått formidlet er korrekt.

Det handler om min vurdering av tabloidpressen som kilde.

Comment made on May 15th, 2008 at 8:34 am
king skrev:

blir utrolig irritert når jeg allerede før jeg leste artikklen kunne si at dette var en innvandrer gjeng, hver gang lignende ting er i nyheten er det snakk om innvandrere :/

det værste er at det er folk som forsvarer dem nå nettop for det de ikke er norske, det er ikke akseptabelt og sexsuelt trakkasere kvinner eller gjøre folk redd for og gå ute uansett hvem du er..

Comment made on November 11th, 2008 at 4:41 am
roy skrev:

Oslo har blitt en av de mes utrygge byene i Europa i følge undersøkelser jeg innimellom leser om. For 3-4 år siden ville jeg tenkt at det bare er tull, i dag er jeg ikke like sikker. Kjenner dessverre opptil flere som har vært utsatt for ran i Oslo. Liten tvil om at det skyldes en generelt synkende moral i befolkningen. Vi har fått en svært egosentrisk kultur. Når for mange får et likegyldig forhold til unge gutters “lette” overgrep mot jenter, vil det skje en farlig utvikling. Gjengovergrep er helt klart det faligste, og dersom gjenger ikke slås ned på og stoppes vil vi kunne få svært utrygge omgivelser. Men en klar forutsetning er at flertallet av Norges befolkning engasjerer seg. Hvis ikke må vi ta konsekvensen av vår feighet og sløvhet. Jeg har vært i et par situasjoner selv hvor jeg var den eneste som gjorde noe og lest om andre hvor ingen grep inn. Det er trist. Vi voksne har mye av ansvaret for hvordan barna våre blir, spesielt når det gjelder hvordan de behandler andre. Hadde et av mine barn gjentatt en handling som disse gutta, hadde jeg straffet dem knallhardt, for deres egen skyld! Og hadde noen tafset på mine barn gjentatte ganger, etter å ha fått en advarsel, hadde jeg gjort alt i min makt for at de ble straffet, inkludert å straffe dem selv som siste utvei. Uten en kraftig reaksjon hvis de ikke slutter etter advarsler og hjelp, vil garantert minst en av dem utvikle seg til å gjøre stadig verre overgrep. Men jeg har tro på at de vil kunne “oppdras” til å forstå alvoret i det de har gjort, siden de er så unge. Men de trenger nok et sterkere engasjement av voksne, som kan følge med på og bidra positivt i livet deres. Og lære dem empati og vise dem hvor grensene går.

Comment made on November 22nd, 2008 at 7:38 am
 

Skriv kommentar!