Blogger og varig verdi

by: OutOfTheBox Sunday, January 16th, 2011

“Blog”, “blogg”, “blogging” og “blogger” har blitt ord alle kjenner. Også mediene er opptatt av blogging og bloggere, både i Norge og i verden forøvrig. Med jevne mellomrom holdes bloggere frem for offentligheten og får sine 15 minutters berømmelse. Mange synes å mene at blogger og blogging har en selvsagt plass i det nye mediebildet, som en sosial og interaktiv mediekanal. Mange mener at blogger er verdifulle – og en del bloggere tjener gode penger på å blogge.

Ettersom jeg er blogger selv – både her og andre steder – og har fulgt med på denne utviklingen på nært hold i noen år, har jeg etterhvert dannet meg noen meninger om dette. Om de er korrekte eller ikke, aner jeg ikke. Jeg har stort sett ikke diskutert dem med noen før nå.

Etter min mening har mange blogger svært lav verdi. De aller fleste blogginnlegg er egentlig “døgnfluer” – noen av dem blir skrevet og “oppbrukt” nærmest i samme øyeblikk. I det minste i samme døgn eller uke. Dette gjelder for eksempel innlegg i blogger som kommenterer nyheter eller innlegg om nye “outfits” i “tenåringsbloggene”. Grunnen er at innleggene ikke har innhold som har varig verdi eller som folk vil søke etter noen måneder senere.

La meg utdype: Her i denne bloggen har jeg kommentert masse nyheter. Det er over 1000 innlegg i databasen her! Og i perioder – mens jeg holdt på med det og linket til Dagbladet, VG og andre medier – førte det til mye trafikk på bloggen. Men trafikken ble drevet av linkene i mediene. Selv om noen av kommentarene kunne være kloke, reflekterte eller kanskje morsomme (og jeg skal være den første til å innrømme at mange av dem ikke var noen av delene), så var det innlegg som gjennomgående ikke har varig verdi. To dager etter (i beste fall)  at nyheten som ble kommentert forsvant ut av nyhetsbildet – avtok strømmen av besøkende og krympet raskt mot null.

Med rette, vil jeg i ettertid si. For mens en sak debatteres og er i mediebildet kan et kort innlegg som presenterer et nytt synspunkt eller argument være av interesse og ha en viss (tidsbegrenset) verdi. Men interessen og verdien en svært forbigående – på litt lengre sikt er lengre, veldokumenterte innlegg med nyttig informasjon, perspektiv og dybde det eneste som har verdi. Det er derfor jeg mener kommentarinnlegg stort sett er døgnfluer – i og for seg på samme måte som nyhetsoppslagene de er basert på stort sett er det.

Det samme gjelder naturligvis innlegg om sminke, særoppgaveskriving, nye klær, tur på byen, bilder av unge bloggere i nye outfits og tilsvarende – hvem gidder vel å søke seg frem til slike innlegg to år etter via Google eller Bing? Svært få! Nei, det er mens RSS-feedene kommer opp rundt omkring og mens de andre tenåringene gidder å lese – inntil de enten blir eldre eller finner en annen “helt” å følge – at disse innleggene har verdi.

Poenget er vel at etter litt tid er det bare seriøse og svært gode innlegg som gir verdi til leserne – det vil si innlegg som har dybde, som løser et problem, som inneholder verdifull informasjon, som gir ny varig innsikt eller tilsvarende som har varig verdi og som søkes etter og finnes i søkemaskinene. Slike innlegg “selekteres” over tid selv om vi ikke ser det i “sanntid”. Ikke minst skjer denne seleksjonen ved at det linkes til slike innlegg – noen ganger fra hundre- eller tusenvis av andre blogger og nettsteder – slik at de får høyere ranking i søkemotorene.

Mange hevder at 90-10-regelen gjelder i bloggingens verden også. Det tror jeg også. 90% av blogginnleggene rundt omkring tror jeg har liten verdi utover øyeblikket. Og av de resterende tror jeg 9% har litt verdi og muligens at den restende og siste prosenten er innlegg som har stor og varig verdi. Og tilsvarende når det gjelder inntjening på blogging over sikt: Maksimum 1% av bloggerne kan forvente å tjene noe på bloggene sine på sikt. Men antakelig er til og med dette et optimistisk anslag. Det er egentlig ganske langt mellom de riktig gode bloggene!

Related Posts:

 

Skriv kommentar!